
התרשמות ירי: קימבר R7 מאקו קארבון קומפקט
דגם הסטרייקר הראשון של קימבר, בגרסת הקארבון קומפקט מציע חבילת ירי מצוינת, עם ארגונומיה כמעט מושלמת, הדק טוב מאוד וגם מחיר תחרותי
// כתב:
// צילום:
שתפו את הכתבה:
כאשר אנחנו מדברים על האקדח, אוחזים בו או יורים בו במטווח, אנחנו מתמקדים בהדק, בארגונומיית האחיזה, בכוונות ושאר הרכיבים הבולטים. אבל הרכיב הקריטי ביותר לביצועי האקדח ובמיוחד הדיוק שלו הוא הקנה. כמו צמיג של רכב שהוא הרבה יותר מאשר גומי שחור מסתובב, הקנה של האקדח שלכם הוא הרבה יותר מאשר צינור מתכתי שדרכו עובר הקליע בדרך אל המטרה. הקנה הוא עולם שלם של עיצובים, טכנולוגיה, מדע ודיוק. כל אחד מהם נועד לשרת מטרה ספציפית ולשפר היבטים שונים של חווית הירי.
לפני שנרחיב על סוגי הקנים השונים, נתמקד בשני המרכיבים החשובים והפחות מובנים של הקנה – החירוץ הפנימי ומנגנוני הנעילה.
החירוץ הספירלי: המקור לדיוק
קיבלתם שבת על פילים בקנה? אני בטוח שמאותו רגע, ידעתם להסתכל טוב טוב לעומקו של הקנה כדי לחפש גופים זרים בין החריצים הספיריליים. כן, הקנה אינו חלק לגמרי (בניגוד לכמה קנים של טנקים, למשל) וחריצים אלה משמשים ל"אחיזה" בקליע שעובר דרך הקנה כדי להעניק לו תנועה סיבובית סביב צירו הארוך (Spin). מדוע? עבור הדיוק. דמיינו כדור פוטבול שנזרק לאוויר לעומת כדור זהה ללא סיבוב. הכדור המסתובב יהיה מדויק הרבה יותר בתנועתו. כך גם הקליע שטס בדרכו אל המטרה. הסיבוב מעניק לקליע יציבות אווירודינמית, אשר בלעדיה הוא היה מתנודד, מסתובב, מתהפך ומאבד מדיוקו, בוודאי שבטווחים ארוכים.
ברוב המפרטים הטכניים של כלי הנשק תמצאו שורה המתייחסת ליחס הסיבוב (Twist Rate) וזו מתארת את המרחק שהקליע צריך לעבור בקנה כדי להשלים סיבוב שלם. לדוגמה, יחס של 1:10 אומר, שהקליע משלים סיבוב שלם כל 10 אינץ' (25.4 ס"מ) של אורך קנה. יצרני הנשק מתכננים באופן ייעודי את יחס הסיבוב ביחס לכלי הנשק הספציפי, אורך הקנה וגם משקל הקליע. לדוגמה, קליעים כבדים יותר דורשים בדרך כלל יחס סיבוב מהיר יותר (לדוגמה 1:9) כדי לייצב אותם, בעוד שקליעים קלים יותר צריכים יחס סיבוב איטי יותר. להתאמת יחס הסיבוב יש השפעה משמעותית על היכולת של הקליע לשמור על מהירותו והדיוק בירי למרחק גדול.
נעילת הקנה: חשובה יותר ממה שחשבתם
מנגנון נעילת הקנה באקדח אחראי על חיבור הקנה לצינה ברגע הירי, כדי לאפשר לקליע לצבור מהירות ולצאת מהקנה בבטחה ולאחר מכן לשחרר את הצינה לאחור כדי לבצע פעולת ירי חוזר (טעינה מחדש). המנגנון הנפוץ ביותר בקרב אקדחים מודרניים בקליברים כמו 9 מ"מ, 0.40, 0.45 ACP, הוא מנגנון נעילה קצרה (Short Recoil) שבו הקנה והצינה נעים יחד למרחק קצר לאחור לפני שהם נפרדים.
למנגנון זה יש מספר ווריאציות עיקריות כמו נעילת קנה עם נטייה (Tilting Barrel). זהו מנגנון הנעילה הנפוץ ביותר באקדחים מודרניים והוא מבוסס על עקרונות שפיתח ג'ון בראונינג. בווריאציה זו, הקנה והצינה ננעלים זה לזה באמצעות בליטות בקנה הנכנסות לשקעים מתאימים בצינה, או באמצעות בליטה גדולה אחת בחלקו העליון של הקנה. כשהירי מתבצע, הצינה והקנה נעים יחד לאחור למרחק קצר. בזמן זה, הקנה נוטה או יורד מעט כלפי מטה בחלקו האחורי ובכך משתחרר מהנעילה עם הצינה. הקנה נעצר, בעוד הצינה ממשיכה בדרכה לאחור כדי לפלוט את התרמיל הריק ולדרוך את הנוקר. עם חזרת הצינה קדימה, היא דוחפת את הקנה בחזרה למצב נעול. לווריאציה זו יש מספר תתי גרסאות כמו קישור לינק בסגנון דגמי 1911, "קאם בלוק" בו קיימת כתף או בליטה משופעת על הקנה עצמו, אשר נדחפת כלפי מטה על ידי בריח בצינה, מה שגורם לקנה לנטות ולהשתחרר מהנעילה. יתרונות מנגנון זה הן פשטות ואמינות.
המנגנון השני, הוא נעילת קנה מסתובבת (Rotating Barrel Locking). זהו מנגנון פחות נפוץ באקדחים, אך קיים בדגמים ספציפיים. במנגנון זה, הקנה אינו נוטה מטה, אלא מסתובב סביב צירו האורכי למרחק קצר ובכך משתחרר מהנעילה עם הצינה. בזמן הירי, הקנה והצינה נעים יחד לאחור, אך טריז או פין במסגרת האקדח גורם לקנה להסתובב. הסיבוב משחרר את בליטות הנעילה של הקנה מהשקעים בצינה. מנגנון זה מסייע בהפחתת הרתע המורגש ומסייע בשמירת פרופיל נמוך של הקנה, הוא מורכב וקשה יותר לייצור ותחזוקה.
המנגנון השלישי בנוי מנעילת קנה קבועה (Fixed Barrel). במנגנון זה, הקנה מקובע באופן קשיח לשלדת האקדח ואינו נע כלל במהלך הירי. הצינה אינה ננעלת לקנה, אלא נשענת על משקלה וכוח הקפיץ החוזר בלבד כדי להחזיק את הקנה סגור מספיק זמן עד שהקליע עוזב את הקנה. לחץ הגזים דוחף את הצינה לאחור לאחר מכן מנגנון זה נהנה מפשטות ואמינות גבוהה במיוחד הודות למיעוט החלקים הנעים ולפחות ברמת הפוטנציאל, לשפר את דיוק הפגיעה בירי. החיסרון הוא שמנגנון זה מתאים לרוב לקליברים קטנים.
סוגי קנים שונים באקדחים
אחרי שהבנו את סוגי נעילות הקנים ואת הסיבה לחירוץ בתוך הקנה, נסתכל על הקנה השלם ונבדיל בין הסוגים השונים.
קנה בול (Bull Barrel) זהו קנה בעל קוטר עבה לכל אורכו ללא היצרות כלשהי. הוא בדרך כלל גם ננעל ישירות בצינה. משקלו הכבד יותר מסייע בהפחתת נטיית האקדח לקפוץ מעלה לאחר הירי, מה שתורם לשמירת המטרה בין כוונות. תוספת המסה שלו לאקדח לעומת קנה רגיל מעניקה גם קשיחות מבנית גבוהה יותר, מפחיתה ויברציות ומייצבת את נקודת הפגיעה בהמשך לכך, תוספת המתכת לקנה מסייעת בספיגה ופיזור חום טובים יותר בירי ממושך. החסרונות של קנה שכזה קשורות כמובן למשקלו הכבד יותר, מה שעשוי להכביד על נשיאה מוסלקת ממושכת.
קנה רגיל (Standard Barrel), כשמו, סטנדרטי, זהו הקנה הנפוץ ביותר, שבו קוטרו החיצוני משתנה מעט לאורכו, לרוב נעשה דק יותר לקראת סופו. בשל השימוש בפחות מתכת, משקלו קל יותר, מה שתורם כמובן למשקל נמוך יותר של האקדח וקלות הנשיאה שלו. כמו כן, קנה זה זול וקל יותר לייצור ולכן גם נמצא בשימוש המוני. חסרונו, שוב בשל משקלו, עלול לייצר קפיצת קנה אופיינית לאחר הירי.
קנה מחורץ (Fluted Barrel) הנו קנה בעל חריצים אורכיים (Flutes) לאורך חלקו החיצוני אשר מפחיתים את מסת המתכת. יצרני נשק רבים משתמשים בקנה זה בעיקר מבחינה עיצובית (המראה החריג בהחלט בולט), אך ברמה הטכנית החירוץ הופך את הקנה לקל יותר מבלי להתפשר על עמידות וקשיחות הקנה. חריצים אלה, מגדילים את שטח הפנים של הקנה ולכן מועילים בפיזור חום יעיל יותר בירי ממושך. החסרונות של חירוץ זה משמעותיים הן ליצרנים והן לצרכנים, שכן מחד הם יקרים יותר לייצור ולכן גם לקניה ומאידך גם עלולים לצבור פיח ולכלוך באקדח ולכן משמשים בעיקר באקדחים תחרותיים.
קנה מחורר (Ported Barrel) זהו קנה הכולל פתחים (פורטים) קטנים בחלקו העליון, סמוך לקצה. פתחים אלו מותאמים לחריצים תואמים בצינה והם למעשה מפנים חלק מגזי הבעירה כלפי מעלה. הלחץ שבזרימת הגזים כלפי מעלה מתנגד לחלק מהנטיה של הקנה לקפוץ מעלה בירי, מה שמפחית את תחושת הרתע ומגביר את היכולת לשמור את המטרה בין הכוונות. לשיטה זו יש גם חסרונות, בכך שהיא מפנה את הגזים כלפי מעלה ויותר לכיוון היורה, יותר פיח מצטבר במכללי האקדח ועל כוונת ההשלכה למשל.
קנה עם תבריג (Threaded Barrel) זהו קנה שבקצהו קיימת הברגה חיצונית ועליה ניתן להתקין מפצי רשף (בדומה לקנה המחורר, רק כאביזר חיצוני) או משתיק קול לטובת הפחתה משמעותית ברעש הירי. בכל הקשור לחסרונות, קנה זה ארוך יותר ובולט ממסגרת האקדח, מה שעלול להפריע לנשיאה נוחה או להצריך נרתיק ייעודי וכן קנים אלה מגיעים עם מגן תבריג, אשר עלול להשתחרר ממקומו וליפול וזו עלולה להיות משימה לא פשוטה למצוא מגן שכזה.
קנה קרבין (Carbine Barrel) זהו קנה נדיר למדי אשר מיועד להרכבה לרוב כחלק מערכות הסבה לאקדחים. קנה זה מציע אורך גדול באופן משמעותי מהמקור, כדי להשיג מהירות קליע ודיוק מרביים מאקדח. כמובן שהתקנת קנה שכזה תהפוך את נשיאת האקדח באופן מוסלק ללא אפשרית וגם מחירו צפוי להיות גבוה בהתאם.
האם אתם יכולים או צריכים להחליף את הקנה של האקדח שלכם? יכולים כן, צריכים, לא בהכרח. מרבית החלפות הקנים בשוק האקדחים להגנה עצמית נעשות בשל נזקים ובלאי כמו תקיעת כדור בקנה או שחיקה מרובה. עם זאת, בקרב יורים תחרותיים, החלפת קנים נחשבת לדבר שבשגרה כמעט, לשם התאמת הקנה לסוג התחרות, משקל הקליע ובהתאם לתקנות של הקטגוריות השונות. עם זאת, גם באקדחי הגנה עצמית ניתן בלא מעט דגמים לרכוש קנים שונים ומשופרים, לא רק בשם הוויזואליה, אלא העדפות אישיות ותועלת בחוויית הירי. המחירים יכולים לנוע בין מאות שקלים לאלפים, בהתאם לדגם.
שתפו את הכתבה:
דגם הסטרייקר הראשון של קימבר, בגרסת הקארבון קומפקט מציע חבילת ירי מצוינת, עם ארגונומיה כמעט מושלמת, הדק טוב מאוד וגם מחיר תחרותי
בתוך קניון D-City שבמעלה אדומים, מצאנו מטווח חדש לגמרי, מעוצב, ידידותי, עמוס בציוד ונשק ועם הגישה הכי מרשימה לפעילות
32 חשודים, בהם גם ילדים, נתפסו סוחרים באקדחים, נשק ומטעני חבלה, בסופה של פעילות ממושכת של סוכן סמוי
דגם הסטרייקר הראשון של קימבר, בגרסת הקארבון קומפקט מציע חבילת ירי מצוינת, עם ארגונומיה כמעט מושלמת, הדק טוב מאוד וגם מחיר תחרותי
בתוך קניון D-City שבמעלה אדומים, מצאנו מטווח חדש לגמרי, מעוצב, ידידותי, עמוס בציוד ונשק ועם הגישה הכי מרשימה לפעילות
32 חשודים, בהם גם ילדים, נתפסו סוחרים באקדחים, נשק ומטעני חבלה, בסופה של פעילות ממושכת של סוכן סמוי